În atenția cursanților înscriși la Școala de fotografie GMB Computers!

În atenția cursanților înscriși la Școala de fotografie GMB Computers!

Category : ANC , Fotografie , Workshop

O abordare teoretică și practică a fotografiei de stradă

Autor/lector: Vlad Eftenie

Concept

Orașul este locul contradicțiilor. În același timp necunoscut dar și apropiat, prin locurile care ne definesc existența, drag și distant, al nostru și al tuturor, definit prin diversitate și multiculturalitate. Orașul este pentru toți mediul care ne aduce împreună, deși străini unii altora. Este încărcat cu rutina zilnică pe care pașii noștri o desenează pe asfaltul anonim și mut, dar ce păstrează în același timp ecoul fiecărei treceri grăbite sau contemplative.

Privirea orașului se constituie într-o fereastră deschisă către locuri și oameni. Ei sunt purtători de povești, spontani și expresivi în gesturi, cu grijile și zâmbetul de zi cu zi, ca prezență sau ca lipsă decisivă, ca elemente definitorii ale unui spațiu care la rândul său este transformat și modelat constant, prin derularea efemeră a timpului cotidian. Orașul ca o mare scenă pe care ochiul fotografic o parcurge ca privitor și ascultător sensibil, cu simțurile ascuțite, ca povestitor – constituie o resursă inepuizabilă de inspirație fotografică. Prin privirea asumată în registrul afectiv, străinul se apropie, devenind cel care își dezvăluie “o secundă” din viață, locurile dezvăluind secrete mici, orașul devenind un loc familiar, cunoscut, apropiat – orașul nostru, al meu, al tău.

Abordare teoretică

Metoda de investigare a imaginii orașului va fi dezvoltata într-o prezentare ce va presupune exersarea conștientizării elementelor componente ale cadrului cotidian printr-o reală imersiune fotografică. Mediul construit, atmosfera urbană, priviri intersectate, anecdote și povești cu trecători, personaje atipice, necunoscuți, mici drame zilnice și secrete doar de fotograf aflate, un sărut furat, un zâmbet, contradicții – toate poartă povești pe care le vedem zilnic, din peisajul cărora facem parte și care acum pot deveni subiecte fotografice. Imaginea devine un mijloc de comunicare sensibilă între observator și oraș, între privitori și un mediu astfel descoperit, devenit apropiat, cunoscut.

In prima parte se vor aborda teme precum:

  • Fotografia, instrument de cunoaștere.
  • Scurtă incursiune în istoria fotografiei urbane: tehnică, fotografi, exemple.
  • Obiect de arhitectură / ansamblu / oraș / locuitori : ingredientele fotografiei.
  • Competentele observatorului-fotograf. Imersiunea fotografică.
  • Compoziția fotografică, noțiuni esențiale.
  • De la reperul spațial la momentul efemer, de la rațional la emoție.
  • Timpul, concomitența și momentul decisiv.
  • Evaluarea și interpretarea analitică a fotografiei. “Portretul” urban.

Partea a doua este dedicată abordării fotografice de grup și individuale a temei workshopului. Va fi o ocazie de confirmare și de descoperire a misterelor locurilor parcurse.

În partea a treia se vor analiza portofoliile participanților prin discuții libere menite să îmbogățească, evidențiind viziunea fotografică a fiecărui participant, cunoașterea orașului și înțelegerea aprofundată a temei propuse.

Criterii de evaluare

Am extins tema “fotografiei de stradă” prin propunerea unei categorii mai cuprinzătoare și mai flexibile, aceea a “orașului și poveștilor sale” – “urban stories”. Vor fi apreciate acele imagini care abordează în mod creativ viața orașului, întâmplări în mediul urban, oamenii și momentele efemere – imagini care “povestesc” și nu doar “prezintă”. Vor fi apreciate fotografiile ce prezintă întâmplări cărora orașul le este fundal și martor tăcut, corelate cu atmosfera urbană, lumina și umbra, stări și senzații subiective care poartă amprenta locului studiat, elementele ce contin acel sâmbure fotografic căutat prin abordarea temei workshopului.

Cerințe tehnice

Este necesară deținerea unui aparat foto digital. La sfârșitul incursiunii fotografice se va preda un număr de maxim 10 imagini în format *.jpg – sub forma de “portret urban“ – cuprinzând cele mai reprezentative mărturii ale experienței fotografice și care vor constitui un portet urban al temei abordate individual.


Scrie-ne